Vaihe 1: Kosteikon suunnittelu 

Vesistöpolkuhankkeessa Tuorlan maatilalle perustetaan vesiensuojelukosteikko, jonka tarkoituksena on vähentää maatalouden vesistökuormitusta Piikkiönlahdelle. Parhaimmillaan kosteikko voi pidättää merkittävästi sekä ravinteita, typpeä ja fosforia, että kiintoainetta. Tuorlassa vesiensuojelukosteikolla voidaan vähentää opetusmaatilalta syntyvää vesistökuormitusta Piikkiönlahteen. Kosteikon toteutus on osa hallituksen linjaamaa saaristomerityötä.

Kosteikon toteutuksessa kenties tärkein vaihe on soveltuvan alueen löytäminen. Kosteikot toteutetaan alueelle, johon käsiteltävä vesi on helppo ohjata. Mutta toisaalta kosteikon toteutus ei saa aiheuttaa vettymishaittaa viereisille maa-alueille. Kosteikon tulisi sijaita vesistön, kuten meren, tulvarajan yläpuolella niin, että tulviessa vesi ei pääse huuhtelemaan kosteikkoon kertyneitä ravinteita tai kiintoainetta. Usein kosteikolle hyviä kohteita ovat esimerkiksi valmiiksi kosteat ja märät maa-alueet, joissa vesi pysyy luonnostaan.  

Tuorlan maatilalla kosteikko päätettiin toteuttaa alueelle, johon voidaan ohjata sekä nautojen jaloittelualueen valumavedet että alueen kasvihuoneilta tulevat valumavedet. Kohteeseen pystytään toteuttamaan tarpeeksi iso kosteikko, jotta se pystyy käsittelemään kaikki sinne ohjatut vedet. Paikan valintaa ohjaa vahvasti myös maatalouden maankäytön tarpeet alueella. 

Kosteikon vedet tulevat sen valuma-alueelta.

Kosteikon oikea mitoittaminen suhteessa sinne ohjattavien vesien määrään on tärkeää. Laskennallisesti kosteikon tulisi olla kooltaan vähintään 2 % yläpuolisen valuma-alueen koosta, jotta se voi tehokkaasti vähentää ravinne- ja kiintoainekuormitusta. Kosteikon tehoa voidaan lisätä kiinnittämällä huomiota muun muassa kosteikon muotoon. 

 Tuorlaan perustettavalla kosteikkoalueella vesi kulkee mutkitellen eri syvyisissä altaissa. Altaiden kohdalla veden viipymä kasvaa, ja kiintoaineen on mahdollista laskeutua altaiden pohjalle ja kasvien ottaa käyttöönsä vedessä liukoisina olevia ravinteita. 

Kosteikkosuunnitteluun sisältyy kenttäpäiviä kosteikkokohteella, tarkempi suunnittelu tietokoneen ääressä sekä kosteikon merkkaus kohteelle ennen kosteikon toteutusta. Suunnittelussa huomioon otettavia asioita ovat muun muassa ympäröivän alueen pinnanmuodot, maalaji sekä käsiteltävien vesien määrä. Kosteikon suunnittelussa on hyvä pyrkiä kosteikon monivaikutteisuuteen, ja kosteikolla voikin olla vesiensuojelullisten tavoitteiden lisäksi myös muun muassa monimuotoisuutta edistäviä tavoitteita. Hyvin suunnitellut kosteikot voivat tarjota linnuille tärkeitä levähdys ja pesimäpaikkoja, kaloille kutualueita sekä muille vesieliöille monimuotoisia elinalueita. 

Monimuotoisuuden lisäämiseksi kosteikkoon voidaan suunnitella muun muassa erilaisia saarekkeita ja keinopesiä linnuille sekä lintujen ruokailuun soveltuvia vesialtaita, myös vaihtelevan syvyiset altaat tuovat kosteikkoon monimuotoisuutta. Pieneliöille monimuotoisuutta luo esimerkiksi puumateriaalin lisääminen kosteikkoon. Kosteikkosuunnittelussa kalat voidaan ottaa huomioon mahdollistamalla niiden nousu kosteikkoalueelle kiinnittämällä huomiota kosteikon lähtöuoman suunnitteluun, sekä luomalla kaloille soveltuvia vesialueita. 

Vesistöpolun kosteikon toteutukseen päästään vuoden 2025 alkupuolella ja kosteikko valmistuu Tuorlaan kevääksi 2025!  

Kosteikkokohteen suunnittelutyyö on valmistunut, ja kosteikko on valmis toteutukseen.

Kuvat: Turku AMK