Maatalouden vesistöpolku -hankkeen webinaarisarjan Tamitarhapäivässä 29.8.2024 kuultiin mielenkiintoisia taimitarhatuotannon osaajia mikrolisäyksestä ympäristön huomioivaan monivuotisten kasvien taimituotantoon.

Kuvassa Taimiemon lisäämä pylväshieskoivu koeputkessa. Kuva: J.Ekman

Päivän aloitti Tiina Nyman Taimiemosta kertomalla kasvien mikrolisäyksen prosessista ja kyseisen lisäystavan hyödyistä ja vaikutuksista kasvin tulevaan kasvuun ja kestävyyteen.

Puutarha Tahvosten Ilpo Koivu kertoi yrityksensä taimituotannon vesistöystävällisyydestä. Tahvosen laajoilla taimikentillä on käytössä kasteluveden keruujärjestelmä, jolloin ympäristöön päätyvän kasteluveden määrä saadaan minimoitua ja vesi käytettyä puhdistuksen jälkeen uudelleen.

Päivän päätöksenä Pähkinämies Joel Rosenberg tarjoili kattavan annoksen tulevaisuuden monivuotisista viljelykasveista, kuten pähkinöistä, kvitteneistä ja mulpereista. Ilmaston lämpenemisen myötä Suomessakin on tulevaisuudessa mahdollista kasvattaa tällä hetkellä Keski-Euroopassa viihtyviä lajeja. Maaperän kannalta monivuotiset viljelykasvit ovat oiva ratkaisu sitomaan mm. ravinteita ja estämään maaperää eroosiolta. Esiteltyjä lajeja olisi mahdollisuus kasvattaa maataloussektorilla esimerkiksi peltometsäviljelyssä, joka on Suomessa lisääntymässä.

Maatalouden vesistöpolulla pääset vuonna 2025 tutustumaan myös peltometsälohkoon, jossa puuvartisena lajina on erilaiset pähkinät.

Seminaarin näet tallenteena täältä: https://www.youtube.com/watch?v=5BsB6eI5uIE&t=1412s

Kuvassa Vesistä virtaa -hankkeessa istutettuja pähkinöitä syötävän metsäpuutarhan lohkolle. Kuva: L.Leivonmaa