Maatalouden vesistöpolku
Maatalouden vesistöpolku tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden vahvistaa eri ryhmien tietoisuutta luonnosta, vesistöistä ja luontopohjaisista vesienhallintakeinoista uniikilla tavalla.Hankkeessa toteutamme Ammattiopisto Livian alueelle Kaarinan Tuorlaan kaikille avoimen, vapaasti kierrettävän vesistöpolun. Informatiivisen polun tavoitteena on tarjota vesistötietoutta ja havainnollisia vesienhallinnan ja vesistökunnostusten esimerkkejä sekä tietoa luonnon monimuotoisuudesta ja sen vaikutuksista ympäristöömme. Esiteltävät toimenpiteet ovat ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, jotka hyödyttävät viljelijää taloudellisesti ja luovat paremmat kasvuolosuhteet parantamalla maan kasvukuntoa ja sadonmuodostusta.
Vesistöpolku on suunnattu maaseutuyrittäjille, varhaiskasvatukselle sekä kouluille ja korkeakouluille. Hankkeessa kontaktoidaan kohdealueen ja valuma-alueen viljelijöitä kasvotusten ja innostetaan heitä kestäviin vesienhallinnan toimiin. Parantunut vesistötietous ja ymmärrys erilaisista vesienhallinnan keinoista sekä niiden vaikutuksista Saaristomeren vedenlaatuun auttaa maaseutuyrittäjiä kestävien ja ravinnevalumia vähentävien vesienhallinnan keinojen valinnassa. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa asukkaiden, varhaiskasvatusikäisten lasten, perusopetuksen oppilaiden ja korkeampien koulutusasteiden opiskelijoiden vesistö-ja luontotietoutta. Hankkeen viestintätätoimet sekä Virtuaalinen vesistöpolku lisäävät sen vaikuttavuutta ja saavutettavuutta.
Mitä toimenpiteitä vesistöpolulla esitellään?
Polun alueelle toteutetaan erilaisia vaihtoehtoisia vesienhallinnan toimenpiteitä joko pienempinä demonstraatioina tai peltomittakaavan toteutuksina. Esiteltäviä toimia ovat esimerkiksi näytelohkot maanparannusaineille (esim. kipsikäsittely), agrometsälohko, kosteikko sekä lehmien ulkoilutarhan valumavesien hallinnan kehittäminen. Toiminnallisuuksia havainnollistetaan mittauksin. Vesistöpolun alueella on jo valmiina joukko toteutettuja vesienhallintaa parantavia toimia, kuten suojavyöhykkeet, kaksitasouoma ja hiiliviljely, jotka otetaan mukaan kokonaisuuteen.
Polun suunnittelussa on huomioitu sen sijainti vesistöjen äärellä niin, että kulkija näkee koko ajan erilaisia vesistöympäristöjä. Polun rakentamisen lisäksi hankkeessa järjestetään esimerkiksi pellonpiennarpäiviä, työnäytöksiä ja seminaareja, joissa toimenpiteitä esitellään.
Hankkeen toteuttajat
Hankkeen päätoteuttaja on Ammattiopisto Livia ja osatoteuttajina ovat Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto, Kaarinan kaupunki ja Valonia. Hankkeen toimijat ovat vahvoja substanssiosaajia, joista jokainen tuo oman osaamisensa ja laajan yhteistyöverkostonsa hankkeeseen. Eri koulutusasteiden välinen yhteistyö on merkittävä lisä: se mahdollistaa valtakunnallisesti niin opiskelijoille kuin alalla jo toimiville ammattilaisille uusia osaamispolkuja vastaten tulevaisuuden osaamistarpeisiin. Kaarinan kaupungin kautta tavoitetaan laajasti alueen maanomistajia. Kuntayhteistyön myötä pilottikohteiden hyväksi havaitut opit voidaan monistaa myös muiden kuntien käyttöön. Hankkeen viestinnässä mukana ovat myös MTK sekä ProAgria.
Lisätietoa hankkeen etenemisestä kootaan Livian Vesistöpolku-sivustolle.